[us_page_title]

Sichuan peper is hét ingrediënt van de Sichuan keuken. Sichuan is een regio in China en staat bekend om haar pittige keuken. Het gebruik van de peper beperkt zich overigens niet tot China, ook in Tibet, Nepal en Japan worden de pepers verwerkt in gerechten. Dankzij de complexiteit van zijn smaak geeft de peper een uniek karakter aan gerechten.

Wat is Sichuan peper?

Een verrassend weetje over de peper is dat dit officieel geen peper is, maar tot een plantenfamilie behoort waar ook citrusvruchten onder vallen. Dit verklaart de smaak, een pittige mengeling van anijs en citroen. Aan de Sichuan pepper plant groeien bessen, die omgeven worden door een kapsel. Dit harde kapsel dient ter bescherming van de bessen en is wat uiteindelijk de peperkorrel vormt. De peperkorrels zijn roodbruin van kleur en hebben de vorm van kleine bloemetjes, waaraan de peper zijn bijnaam “bloemetjespeper” dankt. In China wordt Sichuan peper dagelijks gebruikt, zoals wij in Nederland witte en zwarte peper gebruiken. Naast de unieke smaak zijn Sichuan peperkorrels ook populair vanwege hun gezondheidsvoordelen. Zo drijven ze overtollig vocht af en stimuleren de stofwisseling.

Hoe gebruikt u het?

Oorspronkelijk wordt de peper verwerkt in Sichuan saus, een echte smaakmaker in de Sichuan keuken. De pepersaus gaat goed samen met vis en schaaldieren, maar kan ook worden toegevoegd aan vlees- en kipgerechten. Daarnaast is het tegenwoordig populair om deze peper te gebruiken in olievorm. Sichuan pepper oil kan gebruikt worden om mee te bakken, om dressings te maken of zelfs om te verwerken in cocktails. Vaak wordt er aan deze olie ook chili toegevoegd, wat een sensationele ervaring in de mond oplevert. Het stofje Hydroxy alpha sanshool in de peper zorgt voor een tintelende doofheid van de lippen en tong. De hete chili zorgt juist voor een prikkeling. Deze combinatie levert een smaak op die mála genoemd. Dit staat voor “heet en doof”; een effect dat ervoor zorgt dat iedere hap eten intens beleefd wordt.

Sichuan peper kopen

Durft u het aan? De peper is onder andere verkrijgbaar bij de Albert Heijn en kruidenspecialisten. U heeft keuze uit hele korrels, gemalen peper of olie.

HOT KING, HÉT SICHUAN RESTAURANT IN DEN HAAG

✔️  Traditionele Chinese gerechten

✔️  Unieke gerechten uit de Sichuan regio

✔️  Geniet van levendig mild of zeer pittige gerechten

✔️  Beleef de ultieme Sichuan ervaring

Online reserveren

Hot King

Gedempte Burgwal 24, 2512 BV The Hague

Laden …